– Vi har fokus på dyrenes behov og følelser
Hos Pets Årnes Zoo brenner de kompromissløst for dyrevelferd og ansvarlig dyrehold.
Jeg merker fort at de som møter meg her har et stort hjerte for dyr! I tillegg til å drive butikken samarbeider de tett med dyrebeskyttelsen, og støtter deres arbeide for hjemløse dyr på flere områder. Alle som jobber her ønsker å legge til rette for et dyrehold der dyreeierne har fokus på individenes spesielle behov, og å sikre at de som skaffer seg kjæledyr virkelig har tatt innover seg betydningen av dyreholdet – med tanke på hele dyrets livsløp. De deler sin kunnskap med alle som ønsker det, og har stor ekspertise på de fleste dyr. Men fuglene er de nok ekstra opptatt av!
Noen av de første som møter oss når vi kommer inn i butikken her på Årnes er Amazon-papegøyene Micke og Pia. De har “deltidsstilling» her, og hilser velkommen med en rå latter på høyt volum, og to par nysgjerrige fugleøyne studerer meg ganske intenst. Jeg sier “god dag”, og holder meg litt forsiktig på avstand fra kraftige nebb. De to fargeklattene bruser litt med fjærene, og går tilbake til å være opptatt av hverandre.
Kate og Ronny driver butikken sammen, etter å ha overtatt familiebedriften da Ronnys foreldre ga seg på slutten av 1990-tallet. I dag består staben av 4,5 årsverk fordelt på tre familiemedlemmer og et samboerpar utenfor slekta. Alle som jobber her lever og ånder for at dyr skal ha det bra – og det har de hvertfall her hos dem! Butikken har fullt sortiment, med fôr og utstyr til alle typer dyr.
– Det blir en livsstil å drive denne type butikk, forteller Ronny
– Det blir en livsstil å drive denne type butikk, forteller Ronny. – Man bør både ha omsorgsevne og en genuin interesse for dyr, så det er absolutt ingen ni-til-fire-jobb å ha ansvar for så mange liv.
Da både Micke og hans salige bror Kalle, begge papegøyer av typen gulpannet Amazon, ble syke for seks år siden ble det sykepleie døgnet rundt i lang tid, og sorgen var stor da Kalle ikke overlevde sykdommen, og Micke ble “enkebror”.
Savnet etter bror Kalle var stor – så det gikk ikke lenge før han fikk selskap av en kledelig blåpannet Amazon ved navn Pia. Og det var kjærlighet ved første øyekast! Han kviknet mer og mer til, og nå har de to et veldig godt liv sammen. Et samliv som gjerne kan vare i en halv mannsalder til, bare de holder seg friske.
Savnet etter bror Kalle ble stort for papegøyen Micke.
Forelskelse, sjalusi & kjærlighet
– Micke er forelsket i Pia, men Pia er også litt forelsket i meg, forteller Rakel mens hun stryker den grønne dame-fuglen forsiktig over kinnet. Papegøyer knytter sterke bånd til hverandre, men de binder seg vel så gjerne til menneskene som passer på dem. De er utpreget sosiale fugler; de elsker selskap og oppmerksomhet – og kan bli svært tamme og pratsomme.
Rakel koser litt mer med Pia, men da sier Micke klart fra! Han lager noen litt skumle lyder før han blir hentet ned fra pinnen og tildelt den oppmerksomheten han ønsker seg.
– Rakel har en helt spesiell kontakt med disse fuglene forteller Kate om sin datter, fuglehviskeren. Hun som har gått i sin mors fotspor i butikken her i snart ti år. – Hun har stor kjærlighet til fugler og dyr, akkurat som de andre som jobber her – og vi er alle enige om hvordan fugler og dyr skal ha det, for å ha et godt liv sammen med mennesker.
Kate (t.h.) og Rakel (t.v.), som er mor og datter, har stor kjærlighet til fugler og dyr.
Alle de som jobber her er spesielt opptatt av at dyrehold ikke bare skal være på menneskenes premisser, men også på dyrenes. – Vi liker å tenke på oss selv som dyrenes «talsorgan», sier Kate. – Det er viktig for oss å gi god og ærlig informasjon om hva det innebærer å ha dyr, og hva de enkelte artene trenger av stell, pass og tid fra eier. Kjæledyr kan være en stor berikelse for barn, men foreldre må være klar over at det er de som har hovedansvaret.
Det er også viktig å ha dyrs antatte levetid i tankene. De ansatte ved Årnes Zoo blir opprørte og triste når de snakker om dyr som blir anskaffet i et øyeblikks ivrighet, eller på grunn av et barns flyktige ønske – men som senere kommer i veien for frihet, ferier eller andre beleiligheter.
Når man tar ansvaret for en papegøye som kanskje kan bli 70 år gammel “gifter man seg for livstid”. Et hamster, derimot, som kanskje lever i to år, er et mer overkommelig prosjekt hvis man ikke ønsker å binde seg så lenge.
– Vi ønsker å bruke vår kunnskap og posisjon til å informere og bevisstgjøre kundene før de skaffer seg et kjæledyr. Slik håper vi å unngå feilkjøp eller impulskjøp, legger Kate til.
Ikke bare papegøyer
For de som har lyst på en tamfugl, men ikke ønsker å tenke fullt 50 år eller mer fremover, kan det være en god idé å vurdere undulat. De tilhører papegøyefamilien, og er en sosial, munter og leken fuglart. Undulaten kan være god til å herme etter lyder som ringeklokker og telefoner. De kan også lære å snakke. Det er viktig å ha tenke på at fugler er flokkdyr som trives best sammen med flere av sin egen art.
Et godt råd hvis man tenker å ha to undulater er å skaffe seg en av gangen. Da kan man få temmet den første, og kanskje lære den å snakke litt, før den neste flytter inn. Man skal bare ikke vente altfor lenge før fugl nummer to kommer, da kan overgangen bli for stor. Det anbefales å enten ha to hanner eller en av hvert kjønn, ikke to hunner, da de ofte er mest dominerende. Og det kan jo fort bli litt kræsj når det er to som vil være sjefen…
Fri som fuglen
Hvis en undulat skal være alene hjemme på formiddagen kan man ha en radio stående på for at de ikke skal føle seg ensomme, og det er også viktig for den å ha litt forskjellige leker i buret. Og buret har mye å si for trivselen. Jo større, jo bedre – det er tross alt fugler, og vingene er skapt for at fuglen skal fly både høyt og lavt!
Flyving er god trim for fuglene – og det er godt for helsen. Hvis buret ikke gir rom for de større flyvetakene er det viktig at den får komme ut av buret og fly fritt – helst hver dag. En godt temmet fugl sitter gjerne på skulderen din mens du pusler rundt; de elsker å være der det er liv og røre. De liker å ha lyder og støy rundt seg, stillhet er helt unaturlig for dem. Så, hvis man har tid til å være sammen med og snakke med en undulat, kan det være en fin-fint kjæledyr å ha. Det er virkelig godt selskap, og med glad synging og småpludring fra en fugl er det lett å bli i godt humør!
Omplassering og dyrebeskyttelse
Hos Pets Årnes Zoo er det ikke veldig mange dyr i butikken, men for de som ønsker seg en liten pels- eller fjærkledd ny venn er det bare å komme! Kate forteller at de de gjerne formidler kontakt med gode oppdrettere til de som ønsker andre arter enn de som til enhver tid finnes i butikken her. Det hender også at de tar imot dyr som andre av en eller annen grunn ikke lenger kan ha, så sant de har plass og kapasitet til det.
– Det er jo en veldig fin ting å kunne gi nytt hjem til en som trenger det, sier Kate. – Vi er bevisste på at dyr både har fysisk og psykisk helse, på lik linje med oss mennesker.