Hold av smådyr
Litt av hvert om smådyr.
Flere av disse kan bli veldig tamme og vil gjerne være i nærheten av deg når du er hjemme. Rotte f.eks er utrolig tillitsfull, nysgjerrig og elsker å lære nye ting. Kaninen følger ofte etter deg når den får være løs i oppholdsrommet. Marsvinet snakker når du låser deg inn inngangsdøren eller åpner matskuffen.
Det er uten tvil masse glede med alle smådyr, selv om alle utrykker seg forskjellig. Ønsker du deg et av disse smådyrene, og er under 18 år, må du snakke med en voksen i huset som er villig til å dele den daglige omsorg, stell og ansvar med deg.
Det er lurt og tenke på hvilke dyr du ønsker deg ut i fra temperament, størrelse, levetid og om du skal ha det inne eller ute.
Vi har lagt ved siste utgave av mattilsynets veiledning under hver enkelt dyreart.
Kaniner
Kaniner er populære og sosiale kjæledyr som kan bli veldig tamme og tillitsfulle. Det er flere kaninraser med forskjellig temperament og i flere størrelser, men de vanligste kjæledyrskaniner er dvergraser som ikke blir så store. De trenger å komme ut av buret daglig og liker aktivisering som å finne godbiter som er gjemt, løpe i tuneller eller gjemme seg i huler. Den vil gjerne sitte på faget og kose. Skal du lufte den i hagen, vil den fort lære seg å gå i sele, eller så kan du bruke et egnet utebur. Aktivisering er uansett nødvendig og moro for både kanin og eier.
Det finnes flere foreninger som holder på med kaninhopping, det finnes også egne utstillinger for kaniner. Sjekk ut i ditt nærmiljø!
Kosten til kanin bør bestå av 80 % høy sammen med kraftfor eller pellets beregnet på kaniner. Sørg for god kvalitet på høy og kaninmat. Gi den grønnsaker daglig, men ikke for mye så avføringen blir tynn. Obs! Ikke gi den kål, poteter, løk purre eller avokado. For tennenes skyld bør den få en gren fra et frukttre eller en krackerstang som de avbarker og dermed får slitt sine tenner.
Sett gjerne inn et kanintoalett med strø i et hjørne, noe som forenkler renholdet av buret. Toalettet tømmes en til to ganger daglig.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av kaniner.
Marsvin
Marsvin er hyggelige dyr med mange koselyder og finnes i flere pelsvarianter; lang, kort eller rosett og i mange farger.
Det lager mange forskjellige lyder, en for velkommen hjem, en annen når du åpner fôrboksen, koselyder og hold deg vekk lyder. Du vil fort finne ut hvilke lyder om er hvem når du blir kjent med marsvinet ditt. Det er sosialt og liker godt å oppholde seg sammen med deg. Det kan gjerne være ute i hagen i et egnet utebur, eller gå sammen med deg i en sele laget for marsvin.
Husk marsvin tåler ikke kulde, så ved lavere temperatur en +10 grader skal det holdes innendørs.
Kosten bør bestå av høy sammen med tørrfôr eller pellets beregnet på marsvin. Sørg for god kvalitet på høy og marsvin mat. Gi den grønnsaker daglig, men ikke for mye så avføringen blir tynn. Obs ikke gi den kål, poteter, løk purre eller avokado. For tennenes skyld bør den få en gren fra et frukttre eller en krackerstang som de avbarker og dermed får slitt sine tenner. Marsvin trenger daglig tilskudd av C-vitamin som blandes i vannet eller via en godbit, grønnsak eller i fôret. Husk også tilgang til slikkesten med mineraler.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av marsvin
Hamster
Hamsteren er et svært sjarmerende krabat som finnes i flere størrelser fra dverg til gullhamster. Den liker godt å klatre og vil vise seg som litt av en akrobat når den er på sitt mest aktive. Når den skal hamstre mat putter den hamstringsposene sine fulle før den tømmer dem i et skult hjørne eller i huset sitt. Den er ikke noe flokkdyr så de trives best alene i buret sitt. Foruten egnet hamsterfôr tilsatt protein spiser den nesten alt av grønnsaker. Den trenger også animalsk protein, gjerne en melorm, siriss eller zophobas larve av og til som finnes ferske eller frysetørket i din Pets butikk. Gi den ukentlig en gren av frukt, bjerk, rogn eller en krackerstang for å få brukt tennene sine. Hamsteren lager seg hule/ rede så sørg for at den har et egnet hus hvor den kan krype inn i og redemateriale beregnet på hamster. Hamsteren er renslig å trenger en badeskål med finkornet (Chinchillasand) sand for å rense pelsen sin.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av hamster
Tamrotte
Velger du en hetterotte er et fantastisk kjæledyr som blir veldig tam og stortrives i ditt selskap. Den er gir og tar masse oppmerksomhet. Er lærevillig, lettlært og tar gjerne nye utfordringer for å få brukt sin intelligens. Den er flokkdyr å kan gjerne være flere i samme bur. Den trenger et romslig bur med flere aktivitets leker. Fôres med eget fôr som er beregnet på hetterotter med både animalsk og vegetabilsk innhold. Som burstrø bør man unngå spon med mye støv pga luftveiene, men heller bruke pelletert spon eller presset avispapir.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av rotte
Ørkenrotte
Blir ca 10-15 cm med en like lang pelskledd hale. Velkjent for å være lekene, aktive, vennlige, sosiale og biter sjelden. Kan bli tamme hvis du bruker litt tid hver dag. Som oftest er det full fart eller dyp søvn. Dagen består for det meste av full ommøblering av inventar, hus og matskåler. Med sin eventyrlyst og nysgjerrighet sitter de ikke lange stunden i hånden. Velger du å bli eier av ørkenrotter vil du få timevis med underholdning. Trives godt med å være flere i samme bur. Ørkenrotter krever mindre stell i forhold til mange andre dyr og lukter veldig lite.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av ørkenrotter.
Hold av ørkenrotte Mattilsynet
Degus
Er en morsom liten skapning som er større enn ørkenrotte og mindre enn chinchilla. Den lever et aktivt liv og liker stor tomleplass, gjerne i flere høyder. Løpehjul av metall et en fin aktivisering. Høydepunktet er sandbadet, det er virkelig lykken for både degus og eier. Som fôr trenger den høy og eget fôr beregnet på Degus. I tillegg spiser den gjerne en del grønnsaker som kålrabi, broccoli, kinakål og gjerne en knekkebrødbit av og til som blir satt stor pris på. Trenger C-vitamin tilskudd, men ikke frukt pga sukkerinnhold. Kvister til sliping av tennene er viktig, bruk rogn eller selje. Degus er sosiale vesen som kan leve flokkvis med inntil 100 dyr i naturen, derfor er det aller best å ha to sammen. Hvis du ønsker degus som kjæledyr får du mye glede ved å følge med disse sosiale og nysgjerrige dyrene.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av Degus
Chinchilla
En vakker liten venn. Den luksuriøse pelsen kommer i en rekke farger, fra hvit til kullsort. I motsetning til de fleste pelskledde pattedyr som har ett hår fiber per hårsekk, kan en chinchilla spire opp til 80 hår fra bare en hårsekk. Den har nesten ikke kroppslukt. Det er viktig å fôre riktig for å unngå mageproblemer. Kostholdet bør være fiberrik og fettfattig. Den krever et høyt bur med hylleplater og hoppemuligheter. Anbefales ikke som et kjæledyr for små barn pga sin skjørhet og temperament, men blir utrolig tam og tillitsfull hvis den håndteres riktig. Alle har hver sin personlighet, så når du kjenner din chinchilla kan du lett se om den er sint, kosete, ivrig eller redd. Den er sosial og kan gjerne være flere i samme bur. Ved riktig fôr og stell kan chinchillaen leve i ca 15 til 20 år.
Sjekk ut mattilsynets veiledning om hold av Chinchilla