Hold av reptiler

Litt av hvert om reptiler

Etter 40 år med totalforbud mot hold av reptiler, ble det i august 2017 endelig godkjent hold av 19 forskjellige arter her i Norge.

Ulike reptiler har ulike omsorgsbehov

Blant reptiler har du et bredt spekter av forskjellige arter, som hver enkelt har forskjellige krav når det gjelder fôr, bunnlag, temperatur og fuktighet.

Det er en del utstyr som kreves for å holde en reptil. Terrarium av god størrelse hvor du kan lage ulike temperatursoner, riktig UV-lys og oppvarming, egnet underlag i terrariet,  godt med gjemmesteder og Termo- og hygrometer for å nevne noe.

Det er uten tvil masse glede med de ulike typene reptiler, helt etter hva du selv interesser deg for. Det er også fint å se et velstelt og godt innredet terrarium. Ønsker du deg reptil og er under 18 år, må du snakke med en voksen i huset som er villig til å dele det daglige stell og ansvar med deg. Det er lurt og tenke på hvilke dyr du ønsker deg ut i fra temperament, størrelse, levetid.

Vi linker videre til NZB sin veiledning under hver enkelt dyreart, og for mer generell informasjon om reptilhold sjekk ut NZB sin brosjyre!

Skjeggagam

Skjeggagamen er med sine 55 cm en av de største øglene som er vanlig i privat hold. Den er dagaktiv og kan bli opptil 20 år gammel. Trenger et romslig terrarium med  UV-lys bl.a. for å unngå stoffskifteproblemer. I tillegg gir varmen fra lyset det mulig for dem å oppnå sin trivselstemperatur, som behøves for at de skal kunne fordøye fôret skikkelig. Spiser 50/50 animalsk og vegetabilsk fôr.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Skjeggagam

Leopardgekko

Er mindre enn skjeggagamen med sine 20-30 cm. Lever ca 10 år. Er nattaktive og spiser mest om natten. Kan holdes i haremsgrupper med en hann og inntil fire hunner sammen, hvis terrariet har størrelsen til det. Trenger 50% fuktighet i terrariet, godt lys, varmelampe og godt med skulesteder, gjerne med noen grotter som holdes fuktige som er viktig for felling av gammel hud.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Leopardgekko

Kranset Gekko

Er en aktiv klatrende gekko som krever terrarie i god høyde, innredet med grener og planter i høyden. Blir ca 20 cm og lever i 15-20 år. Bør ha en dagstemperatur mellom 25-28 grader, og senkes til 21-24 dager om natten. Er nattaktiv. Spiser frukt og insekter.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Kranset gekko

Kornsnok

Er en av de mest populære slangene, blant annet på grunn av sine fine farger og størrelse.

Krever et terrarium hvor den kan ha litt plass, gjerne med noen huler og grener som er godt festet  hvor den kan få klatre. Kornsnoken kan leve 20-25 år og kan bli ca 150-200 cm lange.

Sjekk ut NZB veiledning  om hold av Kornsnok

Kongepyton

Kalles også ball phyton på engelsk fordi den ligger sammenkrøllet som en ball.

Det er en populær slange pga størrelsen, og at den er forholdsvis enkel å holde. Hunnslangen er større og kraftigere og kan bli 100-150 cm, mens hannen er slankere og kan bli 80-100 cm. Krever varme og fuktighet. Kan leve opptil 40 år.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Kongepyton

Konge- og melkesnok

Slanger med mye variasjon i farger, tegninger og størrelser.

Snoken kan bli fra 60 til 200 cm og lever i 15-20 år. Spiser animalsk fòr. Terrariet bør være utstyrt med varmelampe, sørg også for en vanndusj av og til for å opprettholde luftfuktigheten.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Konge og melkesnok

Kongeboa

Er en kraftig og stor slange som kan bli fra 2-4 meter, med en levetid på 20-40 år. Liker seg best i busker og kratt i nærheten av vann, gjerne med en varme/solplass. Skummringsaktiv, så foring bør helst skje på kvelden.

Med sin størrelse, muligheten for et bad og ulike temperatursoner  trenger den et større terrarium.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Kongeboa

Kjempedaggekko

En av de få gekkoer som er aktive på dagen. Den trenger UV og varmelampe for å varme opp kroppen på morgenen. Liker godt beplantet terrarium hvor den kan klatre og finne gjemmesteder. Spiser frukt, pollen og insekter. Denne arten kan bli 25-30 cm og lever opptil 10 år.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Kjempedaggekko

Kinesisk trekjølskilpadde

Den Kinesiske trekjølskilpadden behøver et akvaterrarium med rikelig svømmeplass, men også en landdel med en varmelampe hvor de kan tørke og varme seg. Spiser animalsk fòr som fisk, krepsedyr og snegler. Blir ca 18 cm og lever opptil 10 år.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Trekjølskilpadde

Gresk landskilpadde

Greske landskilpadder kan bli mer enn 100 år gamle. Du får et meget velegnet husdyr, men også et som stiller store krav. Terrariet må ha tilstrekkelig plass, hvilket vil være avhengig av størrelsen på dyret. Åpne terrarier  med UV lys som er innredet med steiner, røtter og planter er godt egnet. Dyrene behøver plasser de kan skjule seg og søke ly.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Gresk landskilpadde

Dvergvaranen

Finnes i tørre steppeområder i Australia hvor den fremfor alt holder til mellom klipper og steiner hvor den kan gjemme seg om natten. Terrariet bør gi muligheter til klatring, godt med gjemmesteder og solplass med UV-lys. Hovedfòret bør bestå av insekter som sirisser, melorm etc, men kan gjerne i naturen spise en musunge eller egg av og til.

Den kan holdes parvis eller i grupper med en hann og flere hunner. Den blir ca 70 cm i lang med halen og lever opptil 10 år.

Sjekk ut NZB veiledning om hold av Dvergvaran